• Menu
  • Menu

31 dagen en 18 landen op een Ducati 848 EVO deel 3

Maandenlang heb ik inspiratie opgedaan en beetje bij beetje een route uitgestippeld. Eindelijk is het dan zover! Ik neem jullie mee met mijn roadtrip door het zuiden van Europa, een reis van uiteindelijk 9.000 kilometer! En dat allemaal op mijn Ducati 848 Evo. Lees nu deel drie!

Balkan avontuur

De volgende ochtend laat ik de prachtige stad Pula achter me en rijd ik naar de omgeving van Plitvice waar ik zal overnachten.  De indrukwekkende kustweg met ruige rots landschappen maakt plaats voor een meer heuvelachtig groen landschap.

Vanuit het sprookjesachtige Slovenië rijd ik naar Kroatië waar mijn Balkan avontuur begint!  Mijn bestemming voor die avond is de Romeinse stad Pula. Een stad met prachtige bouwwerken, geweldige natuur en een ongekende gastvrijheid. En alsof dat nog niet genoeg is, sluit ik de dag af met een boottochtje op de Adriatische zee met in de verte spottend een groepje dolfijnen. Waanzinnig!

Militaire vliegbasis Zeljava

De dag hierna ben ik weer vroeg uit de veren en vertrek richting de grens met Bosnië waar je in de middle of nowhere de verlaten militaire vliegbasis Zeljava vindt. Enorm indrukwekkend en ik voel een zekere spanning, overal staan waarschuwingsbordjes en er kunnen nog wat verdwaalde landmijnen op het terrein aanwezig zijn. Na wat rondgekeken te hebben besluit ik m’n weg te vervolgen en de Bosnische grens over te gaan. Ik rijd richting de stad Bihac om hierna verder te rijden door het Una National park, een van de onontdekte pareltjes van Bosnië. Na voorzien te zijn van mijn eerste kilometerslange off-road ervaring op de 848, kom ik uit bij de grootste waterval van het park, het adembenemende Strbacki buk. Ik geniet met volle teugen van de pracht en praal die Bosnië met zich meebrengt en daarnaast ervaar ik een geweldige gastvrijheid.

Bezoek aan de Plitvice Meren

Ik keer weer terug naar Kroatië waar ik de volgende ochtend een bezoek breng aan de Plitvice meren. De highlight van Kroatië die je bezocht moet hebben want met ontelbaar veel watervallen in het park kijk je je ogen uit! Vanuit het binnenland zak ik verder af naar het zuiden en pak opnieuw die prachtige route langs de kust met uitzicht op de azuurblauwe zee, de prominent aanwezige havens en de vele eilanden die vlak voor de kust liggen. Steden als Trogir en Split kunnen daarbij natuurlijk niet ontbreken. Vanuit Split onderbreek ik mijn route langs de kust en ga voor een kort uitstapje terug naar Bosnië. Wat keek ik ernaar uit! Ik rijd richting Mostar waarbij ik langs Kravica kom. Een park met indrukwekkende watervallen en een echte toeristische trekpleister.

Klein Istanboel

Hierna rijd ik verder door een prachtig berglandschap met waanzinnige uitzichten. Haarspeldbochten volgen elkaar op, vangrails verdwijnt, en de rust zoals ik die eerder van Bosnië gewend was keert terug. Hoewel het wegdek soms te wensen overlaat en het opletten geblazen is doet dat niets af aan dat enorme wauw gevoel dat ik van dit land krijg. Eenmaal aangekomen in Mostar wordt dit gevoel alleen maar versterkt. Ik verken de stad en ervaar daarbij een ongelooflijke gastvrijheid. Met de oude straatjes, de bazar, eettentjes en de vele goed uitziende honden en katten die er rondlopen krijg ik het gevoel van een ‘’klein Istanboel’’. Geweldig! Met een dubbel gevoel laat ik de volgende dag dan ook het geweldige Bosnië achter me.

De indrukken van Bosnië

Ik heb onwijs veel zin om de prachtige plekken van de Balkan verder te verkennen, maar wat had ik graag meer tijd willen doorbrengen in Bosnie. Het land heeft enorm veel indruk op me gemaakt met haar ongerepte natuur, geweldige sfeer en prachtige mensen. Ik rijd verder zuidwaarts en zoek daarbij de Kroatische kust opnieuw op waar ik langs Dubrovnik kom. Via een moderne brug bereik je de stad en heb je een fantastisch uitzicht op de haven met daarin tientallenmeters lange jachten en even verderop het historische centrum ’Dubrovnik Old Town’ met daaromheen haar imposante middeleeuwse stadsmuur. Na genoten te hebben van dit fantastische uitzicht rijd ik richting Kotor, in Montenegro.

Verder langs de kust

Een historische stad waar de prachtige baai, omringt door bergen, naar vernoemd is. Kotor heeft een indrukwekkende haven waar cruiseschepen en jachten aanmeren en een gezellig ogend historisch centrum dat omringd is door de stadsmuur. Na wat rondgewandeld te hebben in Kotor zoek ik opnieuw de kust op en rijd ik verder zuidwaarts richting Budva. Ik kom terecht in het Monaco van de Balkan. De luxehotels, casino’s en exclusieve auto’s schieten aan alle kanten voorbij en in de havens zijn verscheidene miljonairsjachten te vinden. Een plek voor de échte Jetset dus! Hoewel de glamour ervan afspat en je zodra de avond valt keuze hebt uit de meest fancy clubs op en rond de boulevard van Budva is het ook voor een minder gevulde portemonnee prima vertoeven in Budva. Anders dan in Monaco kun je het hier als toerist zo duur maken als dat je zelf wilt en met een bezoek aan ‘Budva old town’ kun je ook nog wat Montenegrijnse cultuur opsnuiven.

Binnenland van Montenegro

Na overnacht te hebben in het bruisende Budva rijd ik zuidwaarts langs de kust om hierna de afslag te nemen en meer landinwaarts te trekken. Waar de kustroute van Montenegro al prachtig was, doet het binnenland daar nog een schepje bovenop. Allereerst rijd ik door het Skadar Nationalpark met daarin het grootste meer van de Balkan, het Skadar meer, dat zich bevindt op de grens van Montenegro en Albanië. Niet veel later kom ik aan in de hoofdstad Podgorica. Wellicht dat ik de highlights van de stad heb gemist maar wat miste ik de sfeer zoals ik die in andere steden als Ljubljana, Boedapest en Praag gewend ben. Ik vervolg dan ook snel mijn weg en rijd verder richting het noorden waarbij mijn TomTom een avontuurlijke route heeft uitgestippeld. Ongelooflijk smalle wegen leiden mij langs afgelegen dorpjes waarbij het asfalt verandert in een enorme gatenkaas.

Ostrog klooster

Over de hele weg duiken continu gaten op waarbij een diepte van een centimeter of 30 zeker geen uitzondering is. Ik ben dan ook maar wat blij wanneer ik weer over een meer gebruikelijke weg wordt geleid en het échte genieten weer kan beginnen. Via een smalle weg met vele haarspeldbochten rijd ik naar boven waar zich in de bergwand het Ostrog klooster bevindt. Een bijzonder klooster met een bizarre constructie en prachtige mozaïeken die je op de bergwand terug kunt vinden.

Na rondgekeken te hebben in dit belangrijke Pelgrimsoord vervolg ik mijn weg richting het noorden en overnacht ik in het plaatsje Zabljak. De volgende ochtend rijd ik een geweldige route langs de Tara Canyon. Zodra ik een glimp van de Tara bridge opvang valt mijn mond open en kan ik niets anders uitbrengen dan, wauw! De diepe kloof, het immense berglandschap en de indrukwekkende brug met een waanzinnig uitzicht maken het plaatje adembenemend. Ik neem de tijd om dit plaatje op me in te laten werken waarna ik mijn route zal voortzetten naar Servië.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *