• Menu
  • Menu

Noorwegen solo, deel 1!

Na zo’n 4000 waanzinnige kilometers door Zuid-Europa gereden te hebben op de Panigale zit deel 1 van de trip erop en kunnen de voorbereidingen voor deel 2 beginnen. Er vindt een bandenwissel en een kleine check-up plaats, zodat ik de volgende dag onbezorgd van start kan gaan. Hirtshals, Denemarken, is de bestemming voor deze avond.

In de middag ben ik door mijn broer uitgenodigd voor een lunch in Hamburg, waar hij momenteel in de omgeving verblijft. Ik maak hier een ietwat langere tussenstop en geniet nog even van het goede gezelschap om vervolgens enkele uren later weer op te stappen en de rest van de snelwegkilometers te trotseren.

Na een lange dag en zo’n 1000km gereden te hebben kom ik rond 21:00 aan op een camping, op slechts 5 minuten waar vandaan de Ferry de volgende dag zal vertrekken. Ik ben de volgende ochtend dan ook vroeg uit de veren en na alles ingepakt te hebben stap ik op. Enigszins gespannen kom ik aan bij de Ferry. Ik ben immers wat ferry’s betreft, nooit verder gekomen dan een boottochtje Den Helder-Texel, en heb dus ook nooit eerder mijn motor vast hoeven zetten op de boot. Na mijn motor geparkeerd te hebben schieten enkele motorrijders me te hulp en binnen no-time staat mijn motor als een huis, of in dit geval, een hutkoffer. De behulpzaamheid van motorrijders onderling ervaar ik direct en het gezelschap is eveneens fijn. Na iets meer dan 2 uur gevaren te hebben meren we aan in Kristiansand waar vandaan mijn reis richting de noordkaap van start zal gaan.

Ik rijd de stad uit en sla al snel af richting een B weggetje. Ik ben nog geen 10 minuten onderweg of er komt al een wauw gevoel naar boven. Wat is het hier prachtig! Hagelnieuw asfalt kronkelt door het glooiende landschap waarbij ik pittoreske dorpjes passeer. De eerste watervallen heb ik al kunnen spotten en de bosrijke omgeving met daarbij diverse meren en rivieren is eveneens prachtig. Het is tijd voor een lunch waarbij ik neerstrijk bij Terland Klopp, een van de oudste stenen boogbruggen. Een stukje werelderfgoed dat het uitzicht zoals ik deze ken van ansichtkaarten met zich mee brengt. Na geluncht te hebben vervolg ik mijn weg in de richting van Stavanger en besluit aan het eind van de middag een slaapplek te zoeken. Een eerste nacht “in het wild”. Iets dat ik ontzettend spannend vind, maar waarbij ik hoop het ultieme gevoel van vrijheid te kunnen ervaren. Een plek aan een meer vormt voor deze avond de perfecte locatie. De Panigale verscholen achter de bosjes uit de wind, en het tentje is eveneens strategisch neergezet om op die manier wakker te kunnen worden met geweldig uitzicht, zonder daarbij weg te waaien. Ik ervaarde een rustige eerste nacht. Goed uitgerust stap ik de volgende ochtend na alles ingepakt te hebben dan ook weer op. Benieuwd naar wat dit geweldige land mij vandaag zal gaan brengen.

Vanuit Stavanger rijd ik richting de Lysefjorden. Een prachtige route door de bergen leidt mij langs toeristische trekpleisters als de Preikestolen. Al besluit ik de wandeltocht naar de top in mijn motor outfit aan mij voorbij te laten gaan. Ik zet de route voort waarbij met de minuut het landschap indrukwekkender wordt. De ruigheid van het landschap, overal loslopende schaapjes en een uitzicht zoals ik deze niet eerder gezien heb vormen een adembenemend decor waarbij de route richting Lysebotn met 27 haarspeldbochten een hoogtepunt vormt. Eenmaal aangekomen in Lysebotn blijkt dit de perfecte locatie voor een lunch terwijl ik op de Ferry wacht. Een Ferry die volgeboekt blijkt te zijn, maar waarbij ik als uitzondering toch nog word toegelaten. Na met enige hulp van motorrijders mijn motor vastgezet te hebben kan het genieten beginnen. De Ferry vaart zo’n uur door de fjorden en brengt me terug in de richting van Stavanger waarvandaan ik noordwaarts kan rijden en er opnieuw naar een slaapplek in het wild gezocht wordt. Een aardige visser verteld me dat ik langs de rivier mijn tent kan opzetten waarna hij zijn zoon op pad stuurt om droog hout te halen. Dankbaar prepareer ik mijn slaapplek voor deze avond waarbij ik aan het kampvuur nageniet van de waanzinnige indrukken van vandaag.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *