• Menu
  • Menu

Parijs-Dakar deel 1

In de bandensporen van de meest legendarische rally, Parijs-Dakar met de Ducati Panigale V2

Al jaren droom ik van een reis naar Noord-Afrika. De aantrekkingskracht van het sprookje van duizend-en-één nacht, en het prachtige Marokkaanse landschap, zorgde ervoor dat ik jaren geleden een reis al volledig had uitgestippeld, tot corona toesloeg.  Na deze pandemie zorgde politieke onenigheid er ook nog eens voor dat een tijdlang de ferry tussen Spanje en Marokko niet vaarde, waardoor de reis opnieuw werd uitgesteld. En hoewel van uitstel vaak afstel komt was ik maar wat vastberaden om deze droomreis te maken. Het wachten was alleen op groen licht.

In de loop van 2022 werden de overtochten tussen Spanje en Marokko na 2 jaar hervat. Het plannen van de reis kon dan eindelijk beginnen. De highlights in Marokko had ik jaren geleden al gemarkeerd, maar zoals dat in mijn brein werkt, als ik het doe, dan doe ik het goed!

Een legendarische rally

Ik bestudeerde de kaart van Noord-Afrika  opnieuw waarbij de route beetje bij beetje werd uitgebreid. Begon het allereerst met een reis naar Marokko, bedacht ik me later dat wanneer we er dan toch zijn, een uitstapje naar Dakar in Senegal zo gemaakt is. Dat we hiervoor nog zo’n 2500km van de brandende Sahara moesten doorkruisen, het donkerrode Nomansland door moesten komen, tal van Mauritaanse militaire checkpoints moesten passeren en ook nog eens de meest corrupte grens van heel Afrika over moesten komen was slechts bijzaak.

De planning werd al snel gemaakt. Het moest een reis worden naar Dakar. Een reis met de invloed van de meest legendarische rally. Het werd de start van Parijs-Dakar, een ongekend avontuur op de Ducati Panigale V2. Na enkele maanden van voorbereiding op het gebied van papierwerk, het zoeken naar de juiste outfit, het globaal uitstippelen van een route en bovenal het modificeren van de Ducati Panigale V2 en de Ducati Multistrada was het tot op de laatste dagen nog onduidelijk of de reis van start kon gaan. Vanwege een turbulente periode en tal van intens verdrietige gebeurtenissen, hebben we slechts een dag of 2 van tevoren de knoop kunnen doorhakken.

11 December

Op maandag 11 december was het dan eindelijk de dag waarop Maarten en ik begonnen aan onze reis. Een onwerkelijk gevoel om te beseffen dat we ons een kleine 2 maanden op onze motoren zullen begeven, op reis naar een ander continent, maar eigenlijk een compleet andere wereld.

We rijden de straat uit, en ik vraag me vrijwel direct af waar ik aan begonnen ben. De eerste kilometers nadat ik enkele maanden niet heb gereden zijn op het gebied van houding altijd even wennen, maar vooral een volbepakte Panigale met nieuwe valbeugels voelen ontzettend vreemd. Het sturen is iets waar ik weer even in moet komen, al zal daar de eerste honderden kilometers nog weinig sprake van zijn. We rijden direct richting de snelweg om hierna zo snel mogelijk ons een weg naar het zuiden te banen.

Parijs, de start van ons avontuur

Na uren van files en oponthoud ben ik maar wat blij als we de Franse grens tegemoet rijden. De rust in het verkeer keert terug, en we zijn niet ver meer verwijdert van de officiële start van onze reis, Parijs, waar in 1979 ook de eerste editie van de Dakar rally van start ging.

Zodra we de stad binnen rijden voelt het alsof ik alles om me heen even vergeet. De hectiek van de stad leg ik naast me neer en het voelt magisch om er te zijn. Rijdend over de Champs Elysees  maken we een “ereronde” rond de Arc de Triomphe. De stad is natuurlijk compleet in kerstsfeer gehuld en op onze weg naar de Eifeltoren kijk ik m’n ogen uit. We vinden een ogenschijnlijk rustig plekje met een prachtig uitzicht over de toren. Een plek waar we nog even samen genieten van de stad en waar we met nieuwsgierige voorbijgangers en agenten in gesprek gaan over onze motoren en de reis die op deze plek dan echt van start is gegaan!

 

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *