• Menu
  • Menu

Bagage op de motor

Bagage mogelijkheden alom tegenwoordig, waardoor je door de bomen het bos wellicht niet meer ziet. Hieronder geef ik jou enkele tips voor het kiezen van jouw bagagesysteem. 

TravelwithSab Noorwegen soloreis deel 1
  • Ga bij jezelf na waar je de tas voor wilt gebruiken. Ga je een midweekje weg met vrienden en overnacht je daarbij in een hotel of hostel? Of ga je een wekenlange roadtrip maken door Europa waarbij je het ultieme gevoel van vrijheid wilt ervaren en in de buitenlucht, in een tentje overnacht? De benodigde inhoud van het bagagesysteem verschilt dan natuurlijk enorm. 
  • Licht de bagageopties voor jouw motor uit en wees hierin creatief. Of je nu een BMW-GS rijdt of een Ducati Panigale, voor iedere motor zijn er bagagemogelijkheden te bedenken. Waar je als Gs rijder ruime keuze hebt uit diverse merken en opties is dit voor een supersport vaak wat beperkter. Merken als kriega en sw motech zijn ware specialisten op het gebied van bagage systemen en kunnen voor vrijwel iedere motor een passend bagage systeem bieden. Wees daarnaast creatief, met wat laswerk is een bagage rek zo gemaakt, wat ervoor zorgt dat meerdere tassen zouden kunnen passen, een tas steviger bevestigt kan worden, en er geen schade aan de kuipdelen ontstaat bij het bevestigen van een tas. 
  • Ga je voor harde koffers, of kies je voor een softcase? Harde koffers hebben diverse voordelen, zo lijken deze op het eerste oog steviger, zitten vaak met een slot vast aan de motor en kunnen daarnaast ook eenvoudig met een slot gesloten worden. Het nadeel is echter dat koffers vaak wat gewicht met zich meebrengen. Daarnaast bestaat er een kans, dat wanneer de motor onverhoopt omvalt, er een bevestigingspunt van een koffer afbreekt, waardoor deze niet direct meer bevestigt kan worden. En hoewel koffers op het eerste oog waterdicht lijken is over het algemeen geen 1 koffer 100% waterdicht. Softcases geven wellicht de indruk dat ze minder stevig zijn dan koffers. Al is dit juist vaak een voordeel, wanneer de motor omvalt met softcases, is er negen van de tien keer niks aan de hand, omdat softcases enigszins mee veren en daarmee wat van de klap kunnen opvangen, daarnaast zijn softcases in vergelijking met koffers over het algemeen lichtgewicht. Een nadeel is echter wel dat softcases vaak minder goed afgesloten kunnen worden met bijvoorbeeld een slot. Merken als sw motech springen hierop in door de ritsen zo te ontwerpen dat er een hangslotje doorheen past. 
  • De tanktas. Ook de tanktas is steeds meer in opkomst en fabrikanten maken hier maar wat graag gebruik van. Tanktassen worden in diverse vormen en maten op de markt gebracht waardoor er voor iedere motor en rijder wel Iets passends te vinden is. Ik zelf vind het een geweldige uitvinding. Bij een sportmotor is een kleine tanktas fijner om op die manier genoeg vrijheid te kunnen houden om lekker te kunnen blijven sturen. De microtankbag van SWmotech gebruik ik vooral voor belangrijke documenten, en daarnaast voor elektronica die tijdens het rijden in m’n tanktas is opgeladen kan worden. Vergeet daarnaast ook het plankje voor jouw standaard niet. Wanneer je deze in de tanktas stopt, heb je ‘m altijd bij de hand! 
  • Wel of geen rugtas? Een weekendje weg met je maten, onderbroeken, tandenborstel, een flesje drinken, je regenpak en wat schone shirtjes, meer heb je niet nodig dus in dat geval lijkt een rugzak ideaal. Ik zou een rugzak echter niet aanraden. Wanneer je hele dagen door de bergen rijdt, of een sprintje trekt over de autobahn, kan een rugzak wat in de weg zitten. Daarnaast kan na al die uren, het dragen van een rugzak, toch wat irritatie en rugpijn veroorzaken. Een kleine Tailbag, of juist een wat grotere tank bag, zouden in dit geval een oplossing kunnen zijn! 


Belangrijk om te weten: 
Vaak denkt men dat door bagage op de motor te bevestigen er niet fijn meer met een motor gereden kan worden. Daarbij vergeet men vaak dat de meeste motoren zo ontworpen dat er met iemand achterop gereden kan worden. Wanneer je kiest voor een lichtgewicht uitrusting dan zal jouw bagage slechts een fractie zijn, van een volwassen persoon (passagier). Hoewel het natuurlijk even wennen is, hoef je je hierover dus zeker niet druk te maken. 

  • Zorg bij het volladen van de bagage uitrusting dat de zwaarste items het meest aan de voorkant van de tas geplaatst worden, richting het zwaartepunt van de motor, zodat je de minste last ervaart van het gewicht. 
  • Maak je gebruik van zijtassen of zijkoffers? Zorg er dan voor dat het gewicht aan beide zeiden zoveel mogelijk gelijk verdeeld is om ook op deze manier geen hinder te ondervinden van de bagage 
  • Zorg voor een goede bevestiging van tassen of koffers. Niets is vervelender dan een tas die net niet lekker bevestigd is, waardoor deze gaat schuiven. Wanneer een tas gaat schuiven kan dit de rijeigenschappen beïnvloeden en daarnaast jouw eigen gemoedsrust. Een tas die schuift daar heeft natuurlijk niemand een fijn gevoel bij. 
  • Zorg ervoor dat de tassen goed vol zitten. Hiermee bedoel ik niet dat je zoveel mogelijk mee moet nemen, maar zorg dat je het juiste systeem kiest voor de hoeveelheid bagage die je nodig hebt, en zorg dat deze vol zit. Op deze manier kan bagage in de tas niet gaan schuiven.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *