• Menu
  • Menu

Betoverend mooi: Op de motor door de Balkan – deel 5

Door de woeste natuur van de Balkan naar het historische Griekenland. Sabrina de Wit maakt op haar Ducati 959 Panigale samen met haar vriend Maarten een motorreis naar Athene. In deel 5 van deze serie toeren de twee over het imponerende Griekse vasteland richting de hoofdstad.

Vanuit de omgeving van de indrukwekkende Vikoskloof in het noordwesten van Griekenland, zetten wij onze route naar het zuiden voort. Het landschap is afwisselend. Ruige bergen maken zo nu en dan plaats voor glooiende heuvels en uitgestrekte velden en we spotten ook de Ionische Zee. Na een route van zo’n 250 kilometer rijden we via de imposante Rio Antirriobrug van het Griekse vasteland naar het schiereiland Peloponnesos. Hier worden we direct getrakteerd op een waanzinnig uitzicht over de Golf van Korinthe. We rijden langs de golf in oostelijke richting, waar we iets verderop neerstrijken op een camping. Het is een prachtige plek waarbij we vanuit de tent vrijwel direct het strand op kunnen lopen en kunnen genieten van een hapje en een drankje in deze geweldige omgeving.

Archeologische bakermat Olympia

Na wakker te zijn geworden met een fantastisch uitzicht en een verfrissende duik in de Golf van Korinthe, stappen we op om de laatste 300 kilometer af te leggen naar onze eindbestemming: het historische Athene. Voor we in de Griekse hoofdstad aankomen maken we een uitstapje naar een archeologische bakermat, het indrukwekkende Olympia. Zoals de naam wellicht doet vermoeden, is het de geboorteplaats van de Olympische Spelen De allereerste editie werd in het jaar 776 voor (!) Christus werd gehouden. Het is een plek waar ruïnes van bouwwerken uit de klassieke oudheid nog in grote getalen terug te vinden zijn en enorm veel indruk maken. We wandelen rond op deze bijzondere plek en stappen hierna op om de reis naar Athene te vervolgen.


We volgen een geweldige kronkelroute door een prachtig landschap en rijden pittoreske dorpen tegemoet. Na enkele kilometers verandert het landschap echter in een zwart geblakerd geheel. We zijn we in een gebied terechtgekomen waar de bosbranden van afgelopen zomer flink hebben huisgehouden en een spoor van verwoesting hebben achtergelaten. Het is een ongelooflijk trieste aanblik. Toch blijft de bevolking niet bij de pakken neer zitten en worden er al volop herstelwerkzaamheden uitgevoerd. We laten dit gebied achter ons en gaan op zoek naar een restaurant voor een Griekse lunch, om hierna de laatste kilometers naar onze eindbestemming af te leggen.

Trotseren van eindbestemming Athene

We rijden Athene tegemoet en komen daarbij in een enorme verkeerschaos terecht. Auto’s, motorrijders zonder helm en scooters komen voorbijgevlogen en even verderop slalommen we om de brokstukken van enkele ‘ongelukkig geparkeerde’ auto’s heen. Net buiten het centrum bevindt zich de enige camping in de omgeving. Het is een stadscamping waardoor je er niet te veel verwachtingen van moet hebben, maar voor ons is het een prima plek om te overnachten. We richten onze kampeerplaats in, en genieten van een rustige avond.

De volgende ochtend gaan we vroeg op pad en laten we voor het eerst tijdens onze reis de Ducati’s een dag staan. De openbaarvervoerverbinding vanaf de camping naar de binnenstad is perfect. Binnen no time wandelen we op het plein onder de Akropolis. Het is een korte klim naar de top van deze 156 meter hoge tafelberg. Hierop staan diverse tempels die je al van ver boven de stad ziet uitsteken. Het Parthenon is de grootste tempel en gebouwd voor Pallas Athena, ook wel maagd Athene, de beschermgodin van de stad. Ook een bezoek aan het Akropolis museum is de moeite waard. De architectuur van het museum is hypermodern, maar de historie en vele overblijfselen vind je hier overal terug.
Lopend door de stad brengen we nog een bezoek aan het Olympisch stadion en bewonderen we tal van imposante gebouwen. Ook blijkt de Ducati dealer om de hoek te zijn en lopen we even langs voor een praatje en een busje ketting spray. We worden ongelooflijk gastvrij ontvangen, krijgen een rondleiding en van alle kanten worden we uitgenodigd en wordt hulp aangeboden. We krijgen tips voor de stad Athene en zodra we onze sightseeing willen voortzetten, wordt het busje ketting spray gratis in onze handen gedrukt. Zulke kleine gebaren, die maken de reis compleet.

We gaan richting Plaka. Plaka vormt het bruisende hart van de stad en er hangt een geweldige sfeer. Lopend door de smalle oude straatjes, en langs de vele winkeltjes voel ik mij op en top toerist. We genieten zo nu en dan van een drankje op een terras en ook een Grieks ijsje mag daarbij niet ontbreken. Bij een gezellig restaurantje sluiten we de avond af waarna we terugkeren naar de camping.

Orakel van Delphi

De volgende ochtend pakken we de boel vroeg in en keren we terug naar het centrum van Athene. We rijden langs de Ducati dealer om de mannen gedag te zeggen en bewonderen nog 1 keer de indrukwekkende Akropolis. Het is tijd om huiswaarts te keren. We rijden in noordelijke richting, waarbij Delphi onze volgende stop zal zijn. Het is opnieuw een prachtige route waarbij we de drukte van de hoofdstad verruilen voor de rust zoals we deze eerder in Griekenland hebben ervaren..

We rijden door het Parnassus gebergte en komen aan in de stad Delphi. Delphi bevindt zich in een adembenemend mooi berglandschap waarbij je een waanzinnig uitzicht hebt over de vallei en het meer. Even verderop ligt het Orakel van Delphi. Het is een archeologische vindplaats waar opnieuw overblijfselen uit de klassieke oudheid bewonderd kunnen worden en waarvan de Apollotempel wordt gezien als de belangrijkste. De overblijfselen, de rust, de prachtige omgeving en het adembenemende uitzicht zorgen voor een compleet geheel en een geweldige ervaring.

Onwerkelijk landschap waar de magie vanaf spat

Vanwege de hitte waar we vandaag mee te maken hebben en de behoorlijke klim die we al hebben afgelegd, besluiten we weer wat rijwind op te zoeken. We zetten onze route voort naar het noorden. Onze bestemming voor vanavond is Meteora. Meteora ligt in een onwerkelijk landschap waar de magie vanaf spat. Door erosie zijn in het rotslandschap ware pilaren ontstaan waar eeuwen geleden enkele kloosters op zijn gebouwd. Er is gebruik gemaakt van een indrukwekkend natuurfenomeen waardoor kloosters boven het landschap lijken te zweven. Het vormt een uniek plaatje dat je nergens ter wereld terugvindt.


Te midden van dit prachtige landschap strijken we neer op een camping, waar we zelfs vanuit het zwembad onze ogen uitkijken en kunnen genieten van deze fantastische omgeving. Het is de perfecte plek om even op te laden voor het vervolg van onze terugreis, waarbij onder andere Bulgarije en Roemenië zullen worden doorkruist. Het is naar verluid een prachtige route die ons staat te wachten en iets waar ik enorm naar uitkijk. Wordt vervolgd!

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *