• Menu
  • Menu

Reizen in tijden van Corona 2021

Waar we in juni 2020 nog grip leken te krijgen op het Coronavirus en we hoopten dat de Europese landsgrenzen na een intelligente lockdown definitief zouden openen weten we inmiddels wel beter. Al in augustus sloten enkele Europese landen opnieuw de grenzen en werd enkele maanden later zelfs een reisverbod naar onze buurlanden ingesteld; ‘Alleen noodzakelijke reizen’ zo luidde het. Het blijft een onwerkelijke tijd waarin we leven maar het einde lijkt nu toch echt in zicht!  

Langzaam maar zeker worden maatregelen versoepelt, kunnen we beetje bij beetje ons sociale leven oppakken en wijst alles erop dat we op weg zijn naar een mooie zomer,aldus premier Rutte. Een zomer waarin vakanties weer tot de mogelijkheden zullen behoren waarbij we kunnen gaan genieten van de prachtige Algarve, de pittoreske Griekse eilanden en de heerlijke Spaanse zon. Ook voor ons als motorrijder lijkt er een tijd aan te breken waarin we ons weer kunnen vergapen aan de prachtige berglandschappen, de adembenemende vergezichten, de heerlijke kronkelroutes en de indrukwekkende ruige kustroutes. En hoewel de vooruitzichten vooralsnog positief lijken te zijn, zijn er toch enkele punten waar je in tijden als deze rekening mee moet houden. Hieronder geef ik jou enkele tips

.  

Hou rekening met het reisadvies: 
Hoewel het reisadvies al een langer bestaan kent, zijn wij nog nooit zoveel bezig geweest met kleurcodes als in tijden van Corona. Waar de wereldkaart vooralsnog vrijwel oranje en roodgekleurd is, is de verwachting dat dit langzaam maar zeker in een grotendeels geel geheel zal veranderen. Maar wat houden de kleurcodes precies in?  

  • Code groen: Er zijn geen veiligheidsrisico’s van kracht in deze regio.  
  • Code geel: Let op, veiligheidsrisico’s.  (In Coronatijd is dit risico vergelijkbaar met NL)  
  • Code oranje: Alleen noodzakelijke reizen 
  • Code rood: Niet reizen 

Belangrijk om te weten is dat het ministerie van buitenlandse zaken door middel van deze kleurcodes niet alleen een advies afgeeft aan reizigers, maar ook baseren (reis)verzekeraars aan de hand van deze reisadviezen het dekkingsgebied. Zo zijn er tal van reisverzekeringen en motorverzekeringen die alleen dekking bieden wanneer je op reis bent in een groen of geel gebied, wanneer je door een oranje gebied reist, vervalt dus (tijdelijk) jouw dekking. Mocht jouw vakantiebestemming op het moment van aankomst van een gele kleur voorzien zijn en tijdens jouw verblijf veranderen in een oranje kleur, dan vervalt over het algemeen de dekking niet en ben je tijdens jouw verblijf wel gewoon verzekerd.  

Hou er daarnaast wel rekening mee dat de Nederlandse overheid in het geval van een oranje (geworden) bestemming, in veel gevallen een quarantaine plicht heeft opgesteld voor de duur van 10 dagen. Wanneer je op dag 5 een coronatest doet, kan de duur van de quarantaine met 5 dagen ingekort worden. Waar deze quarantaine in 2020 nog een dringend advies was, is het nu een plicht geworden waarbij de overheid heeft aan te geven dit te zullen handhaven, al zal dit naar onze verwachting een vrijwel onmogelijke opgave zijn.  

Ben je benieuwd of het land waar jij op vakantie wilt voorzien is van een groene of een gele code? Je kunt de kleurcodes van alle landen vinden op www.nederlandwereldwijd.nl . Hier staan niet alleen de kleurcodes van alle landen, daarnaast staat ook de maatregelen vermeld die in deze landen gelden. Was het vorig jaar nog zo dat een land de kleurcode geel toebedeeld kreeg als er geen maatregelen als een quarantaineplicht of negatief testbewijs golden, inmiddels is dit aangepast en zal je zelf moeten nakijken of bij jouw vakantieland met code geel extra maatregelen van toepassing zijn. 

Wil je een vakantie boeken maar ben je bang dat jouw vakantie gecanceld wordt zodra het virus oplaait? Boek dan jouw vakantie via een reisorganisatie die is aangesloten bij het garantiefonds, of die op een andere manier een garantie tot kosteloze annulering biedt. Zo zijn er enkele reisbureaus gericht op de motorbranche waarbij je op deze manier zorgeloos een vakantie kunt boeken.  

Hoewel het nog even zal duren voor we weer volledig in de ‘goeie ouwe tijd’ belanden, kunnen we ons met wat aanpassingsvermogen naar verwachting dus toch prima vermaken buiten onze landsgrenzen tijdens onze welverdiende (zomer)vakantie. Ga jij op reis deze zomer? Geniet ervan en drive safe!  

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *