• Menu
  • Menu

De eeuwige aantrekking van de stad van de liefde, het magische Parijs

Parijs, de stad met een eeuwige aantrekkingskracht. Rijdend over de periferie vang je een glimp op van de imposante toren die boven de stad uitsteekt. De Eiffel toren, symbool van de stad, ontworpen door Gustav Eiffel en gebouwd aan het eind van de 19e eeuw. Wanneer je de toren nadert dringt het pas echt door hoe immens groot de toren eigenlijk is en word je overladen door de magische sfeer die over deze stad vloeit. Een sfeer waar de Seine, een rode draad van Parijs die de stad in tweeën splitst, een grote bijdrage aan levert.   

De Champs Elysees, niet alleen de oudste winkelstraat, maar ook de verkeersader van de altijd bruisende stad en belangrijk onderdeel gedurende de laatste etappe van de ronde van Frankrijk, de finish van de Tour de France. Symbool van de Avenue de Champs Elysees is de Arc de Triomph, een 50 meter hoge triomfboog die in de 19e eeuw werd gebouwd als eerbetoon aan het leger van Napoleon Bonaparte. Het plein van de Arc de Triomph, Place Charles de Gaullle, Is het drukste plein van de stad waar 12 wegen uitmonden en kan daarmee het hart van de stad worden genoemd.  

De Notre Dame, de middeleeuwse kathedraal die het hart van de Parijzenaren twee jaar geleden deed huilen toen deze in lichter laaien stond. Op het nieuws was toen live te zien hoe de Flèche, de puntige toren het begaf en instortte. De Notre Dame, wereldberoemd door onder meer films als de klokkenluider van de Notre Dame wordt beschouwd als Parijs trots. Het is een kathedraal die een bijzondere historie kent en daarom hoe dan ook niet verloren mocht gaan. De Notre Dame staat momenteel in de steigers en er wordt hard gewerkt om de kathedraal in de oorspronkelijke staat te herstellen en op te bouwen. Het kan nog enkele jaren duren voor het gebouw weer wordt geopend voor publiek.  

Het Louvre, een stukje moderne architectuur gecombineerd met een eeuwenoud paleis. De piramide van glas waar voor de bouw nog veel ophef over ontstond is inmiddels een icoon voor de stad én voor de kunstwereld. Het is dan ook een van de grootste musea ter wereld waar kunstwerken als de Mona Lisa bewonderd kunnen worden. Mocht je een bezoek brengen aan het museum, neem hiervoor dan wel je tijd. Het Louvre heeft een oppervlakte van 160.106 vierkante meter, wat overeenkomt met iets meer dan 23 voetbalvelden en plaats biedt aan 35.000 kunstwerken.  

Versailles, de stad die ligt op zo’n 20 km afstand van Parijs en met name bekend staat om haar indrukwekkende paleis. Het paleis van Versailles gebouwd voor Lodewijk de XIV, is gelegen op een landgoed van 800 hectare en telt ruim 700 kamers, gangen en zalen. Het paleis is dan ook reusachtig te noemen. Ondanks de grote van het paleis, is ook op de decoratie en aankleding niet bezuinigt. Zo is het gehele paleis rijkelijk versierd met vergulde decoraties, tapijten en tierelantijnen. Daarnaast zijn er talloze prachtige schilderwerken terug te vinden. Ook de paleistuinen zijn voorzien van een typisch frans design met bijzondere patronen en imposante fonteinen die vaak het middelpunt vormen. Al met al is het een paleis dat zeer de moeite waard is om een bezoek aan te brengen, hou hierbij wel rekening met de gigantische omvang zodat je er voldoende tijd voor vrijmaakt.  

Naast highlights als de Eiffeltoren, de Arc de Triomph, de Notre Dame, het Louvre en het paleis van Versailles is er in en rondom Parijs uiteraard nog veel meer te beleven. Parijs een stad die je moet ervaren. Een eeuwenoude stad met architectonische hoogstandjes waarbij op iedere hoek van de straat je je ogen uitkijkt. Waar in Parijs, ook door toeristen, veelal gebruikt wordt gemaakt van de metro, is een verplaatsing bovengronds dus vele malen interessanter. Met een redelijke verkeerschaos, kilometerslange files en parkeerproblematiek zou je kunnen stellen dat de motor het ideale vervoermiddel is waarmee je je snel door de stad kunt verplaatsen en deze ultiem kunt ervaren.  

En zeg nu zelf, een foto van jouw motor met de Eiffeltoren als achtergrond, welke motorrijder wil dat nu niet? 😉  

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *