• Menu
  • Menu

Reizen in tijden van Corona 2020

Waar enkele maanden geleden al onze reisplannen door een oranje- en roodgekleurde wereldkaart in duigen leken te vallen, verandert Europa op deze wereldkaart langzaam maar zeker in een geel gekleurd silhouet. Beetje bij beetje lijkt Europa grip te krijgen op het Coronavirus waarop veel landen binnen de Schengenzone besloten de grenzen (op korte termijn) weer te openen. Geweldig nieuws! Want na een maandenlange ‘’quarantaine’’ kan de avontuurlijk ingestelde motorrijder natuurlijk niet wachten om de glooiende wegen door de Pyreneeën, Alpen, Dolomieten of zelfs daar voorbij te verkennen. Maar wat houden de kleurcodes precies in en waar moet je rekening mee houden? Ik leg het je uit in dit blog. 

Het ministerie van buitenlandse zaken houdt de situatie rondom het Coronavirus wereldwijd nauwlettend in de gaten en voorziet reizigers hierbij van een reisadvies. Waar de landen op het Europese continent normaliter grotendeels van een groene kleur voorzien zijn, is de kaart nu geel, oranje en soms zelfs roodgekleurd.

  • Code groen: Er zijn geen veiligheidsrisico’s van kracht in deze regio. 
  • Code geel: Let op, veiligheidsrisico’s. 

In tijden van Corona is de situatie in landen met code geel vergelijkbaar met de situatie in Nederland. Je kunt hier dus zonder al te veel poespas gewoon doorheen reizen. De maatregelen die worden genomen in de strijd tegen het Coronavirus kunnen wel per land verschillen. Zo zijn mondkapjes in Nederland alleen in het OV verplicht, in Duitsland zijn deze ook verplicht in overheidsgebouwen en winkels. Hieronder valt ook de shop bij een tankstation. Daarnaast is afstand houden in vrijwel ieder land verplicht. Wel kan de mate van afstandhouden per land verschillen. Zo hanteert Nederland al maandenlang een 1,5 meter samenleving, is volgens de Franse virologen 1 meter afstand voldoende en spelen de Baltische staten op safe met de 2 meter afstand maatregel.  Check voor je op reis gaat dus goed de maatregelen die gelden in de landen waar je doorheen reist. 

Let wel, code geel kan worden gewijzigd naar bijvoorbeeld code oranje of zelfs code rood zodra de situatie rondom het Coronavirus in het land wijzigt. Overheidsinstellingen als het RIVM en virologen waarschuwen voor een tweede golf. De kans dat het Coronavirus opnieuw toeslaat is reeël en daarom heeft de overheid ook besloten geen repatriëringen meer te faciliteren. Reizen en daarbij weer veilig thuiskomen is dus geheel op eigen risico wanneer je op eigen houtje op pad gaat (Wanneer je een reis boekt via een reisorganisatie zijn zij hier verantwoordelijk voor). 
Overnacht je in hotels? Reserveer deze dan van tevoren. Vanwege de huidige situatie is het goed mogelijk dat hotels minder gasten mogen ontvangen of dat hotels de deuren gesloten houden. Mocht je de mogelijkheid hebben om een kampeeruitrusting mee te nemen dan is dit ook zeker een aanrader. Je kunt in het buitenland veelal op campings terecht. Mocht daarnaast de situatie plots omslaan en hotels opnieuw hun deuren moeten sluiten dan kun je jezelf nog altijd voorzien van een slaapaccomodatie in de vorm van een tentje, gedurende de terugreis. 

  • Code oranje: Alleen noodzakelijke reizen

Het ministerie van buitenlandse zaken geeft code oranje af voor landen met daarbij het advies om hier alleen doorheen te reizen wanneer dit noodzakelijk is. De reden waarvoor code oranje wordt afgegeven kan verschillen. Het land heeft andere maatregelen dan in Nederland, zo zijn er quarantainemaatregelen van kracht voor buitenlandse toeristen, het land is niet toegankelijk voor Nederlanders, het land behoort niet tot de Europese Unie of ligt buiten de Schengenzone. De Europese unie heeft vooralsnog de gezamenlijke afspraak om reizen buiten de EU af te raden. Dit betekent niet dat reizen buiten de EU niet mogelijk is. Zo worden in Turkije buitenlandse toeristen toegelaten en zijn er geen quarantainemaatregelen van kracht in Turkije. 

Hoewel je door sommige code oranje gebieden dus wel kunt reizen, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee dient te houden:

De motorverzekering
Een van de belangrijkste elementen zodra je op de motor stapt. Hoewel je jouw motor voorzien hebt van een goede motorverzekering die past bij jouw motor, kan het zomaar zijn dat de dekking van de verzekering ongemerkt ontbreekt zodra jij een code oranje regio in reist. Niet alle verzekeraars bieden een volledige dekking in een code oranje gebied en verwijzen hierbij naar de verzekeringsvoorwaarden. Het is dus raadzaam om dit voor vertrek bij jouw verzekering na te gaan zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan, mocht er onverhoopt iets misgaan tijdens jouw reis. De verzekeringsspecialist Combi Motors Verzekeringen heeft gecommuniceerd wel dekking te bieden in code oranje gebied. Het kan dus lonend zijn om een overstap te maken naar een andere maatschappij zodat je alsnog jouw droomreis (tot op zekere hoogte) kunt realiseren. 

Quarantaine maatregelen
De Nederlandse regering heeft besloten om voor reizigers die vanuit code oranje gebied terugreizen naar Nederland, quarantainemaatregelen op te leggen. Dat betekent dat je bij terugkomst 2 wekenlang in thuisquarantaine dient te gaan. 

  • Code rood: Niet reizen. Dit reisadvies kan worden toegekend aan landen die besluiten om de grenzen volledig te sluiten, of aan regio’s waar de veiligheid dermate in het geding is dat reizen niet mogelijk is. 

Kortom, hoewel het enige flexbiliteit en creativiteit vergt, kunt je ook in tijden van Corona geweldige reizen maken.  Download hierbij voor het gemak de app van buitenlandse zaken. De Nederland wereldwijd app houdt het reisadvies up to date. Voeg jouw bestemming toe aan favorieten, en je ontvangt pop-upjes zodra de situatie op jouw bestemming wijzigt. 

Enjoy the trip! 

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *