• Menu
  • Menu

Sight Seeing door het bruisende Kopenhagen

Rijdend door de Deense hoofdstad verbaas ik mij keer op keer. De pracht en praal die deze stad kent is overweldigend. Prachtige gebouwen vind je overal terug en de Deense trots is overal voelbaar. Ook bij de Nederlandse motorrijder die al tientallen jaren in de stad woont en mij maar wat graag door de stad begeleid. 

Beginnend bij een afgelegen plek aan het water. Een industriële plek dat op termijn gesloopt wordt maar waar tot die tijd een Foodtruckfestival terrein is opgebouwd. De sfeer is er relaxt en het concept zou geweldig passen in een stedelijk gebied als Rotterdam. 
De woningnood wordt op eigenwijze aangepakt door tal van containerwoningen voor met name studenten en starters te plaatsen. Woningen waar menigeen jaloers op zal zijn met haar industriële looks en de ruimte die deze met zich meebrengen.  
Aan de overzijde van het water bevindt zich een afvalverbrandingsoven. De schoorsteen vormt hierbij het startpunt van een skipiste die jaarlijks veel bezoekers trekt. 

Wanneer je deze industriële hoek van de stad verlaat kun je even verderop aan de rand van het centrum een kijkje nemen in een alternatieve wijk. Christiania is een wijk die in de jaren 70 is ontstaan doordat een groep hippies enkele gebouwen kraakte, waaronder een leegstaande kazerne. De hippies hebben op het gekraakte terrein een gehele gemeenschap opgebouwd waarbij de veganrestaurants, kruideniertjes, hippie clubs, maar ook een volledige straat ingericht als ‘coffeeshop’ niet konden ontbreken. Inmiddels wonen er naar schatting zo’n 1000 inwoners in de wijk waar gestreefd wordt naar onafhankelijkheid. Zo heeft de wijk een eigen vlag en wordt het grondgebied vrijwel hermetisch afgesloten door een muren en toegangspoorten. 

Wanneer je de route richting het centrum vervolgd zijn er enkele highlights die een bezoek waard zijn. 

Het Amalienborg paleis vormt het winterverblijf van de koninklijke familie en is een prachtig klassiek gebouw dat in 1750 is gebouw. Je kunt op het binnenplein van het paleis een kijkje nemen waar enkele ceremoniële wachters staan opgesteld. 
Tegenover het paleis bevindt zich aan de overkant van het water een prominent aanwezig operagebouw met een moderne architectuur. Het operagebouw is ontworpen door Henning Larsen en straalt een zekere allure uit. 
Even verderop in de stad is een bezoek aan het kleurrijke Nyhavn een must! Het is een perfecte weerspiegeling van de sfeer zoals ik deze in Kopenhagen ervaar. Het is een hippe plek aan het kanaal waar diverse zeilboten liggen aangemeerd en tal van terrasjes zowel de Denen als de toeristen van een hapje en een drankje voorzien. 

Als afsluiter van de sight seeing kan een bezoek aan het symbool van de stad, het beeld van de kleine zeemeermin, natuurlijk niet ontbreken. Het beeld is gelegen in het water, dicht langs een van de kades en trekt jaarlijks miljoenen toeristen. Hoewel het beeld een hele happening vormt, is het slechts klein van stuk en wordt het door sommige toeristen uiteindelijk als een tegenvaller bestempelt. Echter, wanneer je je hier van tevoren bewust van bent is een bezoek de moeite waard, en kan een fotosessie samen met de kleine zeemeermin beginnen!

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *